Välj rätt underlag för stenpanelen

Våran Stone Wall serie av stenplattor är en ”gör det själv” produkt som till och med används av proffsen. Stone Wall serien har också blivit väldigt populär bland hemmafixare och interiör intresserade.
Vi ska visa dej vilka underlagsplattor som ska användas när du sätter stenplattorna vare sej det är på en murstock eller en fasad. God planläggning gör renoveringen enklare och använder du natursten så minimerar du underhåll. Natursten som granit och skiffer är tänkt att hålla i många år, det är därför förarbetet är så viktigt om man vill ha ett perfekt resultat.

Läs också: Våra 8 kreativa användningsområder till natursten

Är du osäker på vad som passar ditt prosjekt bäst? Vi hjälper dej gärna, kontakta oss

För utomhus montering/fasad

Vid montering av våra Stone Wall stenplattor utomhus så är det viktigt att man använder plattor som är anpassade till förmålet. Det finns flera bra alternativer, och här har vi några plattor vi vet passar bra:

1. Aquapanel från Norgips är en 12,5 mm cementbaserad platta som är armerad med glasfiberduk både på fram och baksidan. Den är både robust och vatten- och fukttålig. Plattan angrips inte av mögel och ruttnar inte dessutom är den inte brännbar. Man skär plattorna med kniv och knäcker dom precis som med gipsskivor.

2. Litex TB Board är en 12 mm lätt byggplatta av XPS (Cellplast) som har belägg på båda sidor med armering och tunn cement. Plattorna är vattentäta.

3. Steni Masterboard är en 12 mm kalciumsilikatplatta. Den är vattentät och passar bra till utomhusmontering av stenplattor.

När man ska använda plattor till montering av stenpaneler rekomenderar vi att reglarna har cc30 pga stabilitet och tyngd. Kom ihåg att alltid primea plattorna före montering med kakellim.

Murstock eller öppen spis

Konstruktionsplattan Scamotec 225 är en speciellt designet platta till uppbyggning av murstockar och öppna spisar den har 50 mm tjocklek och är brandgodkänd, den kan monteras rätt på väggen. Du kan sätta Stone Wall direkt på plattorna. Kom ihåg att alltid primea plattorna före montering med kakellim.

Montering på gipsplattor innomhus

Stone Wall av skiffer och granit kan sättas rätt på gipsvägg. Här rekomenderar vi att reglarna har cc30. Har du redan en gipsvägg med regelavstånd cc60 kan det fort bli lite ostabilt när man sätter stenplattor med en vikt på 80 kg pr kvm. Vi rekomenderar derför att man sätter inn extra reglar så man får cc30. Detta kan vara komplicerat och tidskrävande att få till på en existerande vägg, man kan därför som ett alternativ skruva dit en extra gipsplatta eller en cementbaserad platta för att öka stabiliteten i väggen. Kom ihåg att alltid primea plattorna före montering med kakellim.

Kontakt oss

Send Norsk Steinmiljo en henvendelse